Как скокът на цените ще се отрази на празника

Започват проверки на яйцата, козунаците и месото на пазара. "Спекула има", обяви пред NOVA заместник- министърът на икономиката Димитър Данчев.

Засилени проверки на пазара за спекула при цените на горивата и основните храни текат от месец. Инспекцията на контролните органи ще продължи и в двете седмици преди Великден

"Вероятно ще има опити за спекула на много места. Най-често срещаното нарушение е липса на стоки, които са предлагани на промоция. Или несъответствие между обявената и предлаганата цена", казва Данчев

Цената на олиото се е стабилизирала. 

И докато агнешкото в магазините върви около 30 лева за килограм, то производители сигнализират, че то се изкупува от тях за 7-8 лева. Цена, която дори не покрива разходите им. 

"Фуражът поскъпна много, горивата, токовете става в троен размер всичко. И цената на агнетата - 7,50лв. до 8лв. на живо тегло, това не ни устройва. Трудно ще оцелеем", категоричен е Николай Василчин, собственик на ферма в с. Драгомирово.

Реалната цена трябва е двойна, изчисляват животновъдите.

"Видяхме цени от 30 лв. Да знаят хората, че печалбата не остава при животновъдите, тя е никаква. От фермата като излезе агнето, там са надценките", казват те.

Увеличението идва по веригата на складовете и търговците, казват скотовъдите. Държавата обещава масирани проверки преди празниците.  

"Още тази седмица започват съвместни проверки, за да се предотврати възможната спекула и възможни нарушения на пазара по повод предстоящите празници. Особено внимание ще бъде обърнато на козунаците, яйцата и агнешкото месо", ангажира се заместник- министърът на икономиката Димитър Данчев.

На този фон намаляване цената на ДДС на основните храни не е обсъждана, коментира Данчев.

 

Скокът в цените на храните поставя под въпрос ще успеем ли да посрещнем празника така, както ни се иска.

Николай Василчин от Българската овцевъдна и козевъдна асоциация коментира как ще се променят цените на агнешкото през настоящата година. „Изкупните цени директно от нас не ни задоволяват. Разходите са ни много големи - фуражът поскъпна, горивата, електроенергията. Цената на агнетата е 7,50 - 8 лв. за живо тегло, което не ни устройва”, каза той. 

На пазара агнешкото се реализира на двойни цени - около 17-18 лв. Василчин уточни, че печалбата не остава в животновъдите.

Равносметка за един голям домашно приготвен козунак е цена около 10 лв.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.