Проверката направи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”

Ръст в търсенето и по-високи цени при частните уроци. Това отчитат образователните школи на прага на матурите. Заради онлайн обучението  все повече родители и ученици търсят варианти за допълнителни знания. Най-сериозно е търсенето на частни уроци сред учениците от 7, 10 и 12 клас, на които в края на учебната година им предстоят матури и изпити за външно оценяване. Поне половината родители смятат допълнителната подготовка за задължителна, за да бъде прието детето им в желаното училище, показва проучване сред 400 български родители, учители и ученици. През последните две години на пандемия частните уроци са поскъпнали с между 20 и 50 %, показват офертите в образователните школи. 

За Мартин Стоянов това е най-важната година в клас. Само след месец му предстои матура, а от оценката от нея ще зависи къде и как ще продължи образованието си след 12 клас. Уроците в училище обаче не се оказват достатъчни, за да се справи с изпитите, смята зрелостникът. И затова през последните месеци залага на допълнителна подготовка в частна школа.  

"Заложените часове по учебна програма са по-малко от необходимото. Материалът в училище не се изучава така обширно и не се обяснява толкова добре, а индивидуалното обучение е нещо, което аз предпочитам", твърди ученикът в 12 клас Мартин Стоянов. 

На прага на изпитите след 7-и и 12-и клас, интересът към частните уроци расте, отчитат и в образователните школи. Най-вече при кандидат-гимназистите. Някои от школите дори организират интензивни курсове буквално месец преди матурите и външното оценяване. 

"Там напрежението е по-високо и от страна на родители и от страна на ученици; при зрелостниците – те могат да започнат и една самоподготовка в къщи. Организираме пробни матури тук, а също и подготвяме и самите кандидат-гимназисти за пробните матури, които се организират в училищата. Много от учениците усещат несигурност в знанията си, които са получили при онлайн обучението", заяви Таня Тодорова – управител на школа за частни уроци.

След повече от две години редуване на уроци пред екрана и уроци в класната стая – за Мартин справянето с материала за матурата става още по-трудно. И усеща пропуски в подготовката по български език. 

Затова и записванията за частни уроци през последните две години на пандемия – бележат сериозен ръст. Средно с 20 %.

„В тази онлайн среда и след това на живо – децата малко загубват тренинг”, казва частният учител по български език Стефан Стефанов.

 „Може би системата не беше подготвена за това. Около 52 % от родителите смятат, че тяхното дете задължително трябва да посещава частни уроци, за да влезе в желаната гимназия”, допълва собственикът на платформа за частни уроци Георги Кирилов.

В класовете, в които Симеон Ангелов от столичното 119 училище влиза да преподава, интересът към частните уроци също расте заради постоянната смяна на режима на учене през последните две години. Категоричен е обаче, че знанията, които учениците получават в час, са абсолютно достатъчни, за да могат да се справят, както с оценките в края на срока, така и с предстоящите матури.

„В голяма степен нашите ученици посещават и частни уроци освен традиционното образование, но там аспектът по-скоро е насочен към надграждане на знанията”, допълва зам.-директорът на 119 СОУ Симеон Ангелов.

Заради по-големите разходи на школите, допълнителната подготовка поскъпна през последната година: средно с между 20 и 50 %, показват офертите на образователните центрове.

 

 

Повече гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.