На година се разнасят над 10 000 тона материали

Вече можем  да спрем нежеланата хартиена реклама в пощенските си кутии. Това става възможно, чрез специален механизъм. Защо се предприема такава инициатива? Само на територията на  Столична община има над 670 000 домакинства. Всяка година те получават средно по 15 кг. листовки и брошури. Така на година се разнасят над 10 000 тона нежелана поща. Това са между 170  и 240 хиляди изсечени дървета.

Нагласите на потребителите към тази поща засега сa почти равни за и против, показва проучване на „Тренд”. 67% подкрепят възможността за отказ, а 47 % вече искат да се откажат. Останалите са против. Потребителите признават, че 81% от тези рекламни материали се превръщат директно в отпадък.

Голяма част от хартиената поща и рекламни брошури пристигат в кутията ни,  без да сме ги  поискали.

„Не. Не, изобщо не ги чета”, твърди Александър Илиев.

„Зависи за кой магазин са. Ако ме интересува магазина - да, иначе не си струва”, заяви жена потребител.

 „Излишно използване на хартия, която зависи от дърветата. Това е съвсем ненужно, както всички етикетчета, билетчета. Още повече със сегашната електроника, няма нужда от това”, категоричен е Мартин Заимов, финансист.

Статистиката показва, че дори тези брошури, които се четат накрая отиват в кофата.

„Те си стоят дълго време тези неща, оставили сме един кашон долу и е пълно непрекъснато с тях”, посочва Илия Петков.

„Какво се случва? Валят се по земята като фасовете”, заяви и  Мартин Заимов.

Затова по идея от други европейски страни в България беше създаден механизъм , чрез който да намалим нежеланата поща- с безплатен стикер. Първоначалната идея е той да достигне до 25 хиляди домакинства.

„Еквивалентът на това, което е изсечено като дървета, за да бъдат разпратени тези брошури до момента от януари месец е малко над 60 хиляди. С проект бихме могли да спасим малко над 9 хиляди дървета”, твърди Георги Табаков – председател на Български икономически форум.

Инициаторите се надяват в рамките на 7 години идеята да достигне до 40% от домакинствата в София. Засега имат подкрепата на Столичната община.  От големите търговски вериги  тепърва обсъждат инициативата, но част от тях вече вървят в същата посока.

Механизмът за контрол над хартиените реклами е съвсем нов. Това, което можем да направим е да влезем в сайта https://www.stopreklama.net/, откъдето да си поръчаме стикер със същия призив.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.