Как ще бъде защитена информацията, когато издаваме рецепта през телефона си?, пита тя

"При домашно посещение не е ясно кога се изписва рецепта. Необяснимо е човек в по-сериозно състояние, който е извикал лекар вкъщи, как ще си вземе рецептата, предписана онлайн? Няма техническа възможност да се издават само електронни рецепти от 1 май, защото няма как да се случи извън кабинета, а някои колеги нямат и нужния софтуер. Не всеки има телефон, на който мпже да се инсталира необходимото приложение".  Това заяви за "Денят на живо" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. 

По думите й медиците работят с лична информация на пациентите и не е редно тази информация да се носи в телефона. "Как ще бъде защитена информацията, когато издаваме рецепта през телефона си? Когато има срив в системата какво ще се случи, пациентите няма да могат да си получат лекарството? Трябва да бъдат издавани едновременно и хартиени рецепти, за да не се забавя лечението им", смята тя.

Според нея новите електронни рецепти ще отключат здравен туризъм. "Поискахме да имаме право да назначаваме антигенен тест, но това не се случи", посочи медикът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.