Кандидатстването продължава до 11 май

И тази година се очаква криза с липсата на места в детските градини и яслите в София. Кандидатстването продължава до 11 май. От Столичната община обявиха, че до септември местата ще се увеличат с още около 800, но признават, че и този брой няма да е достатъчен за всички желаещи. За сравнение - миналата година неприети останаха около 10 хиляди деца.

Отпускат се над 6 млн. лв. за детски градини и учебни корпуси

Кристиян е на година и 4 месеца. Родителите му вече са кандидатствали за прием в ясла. „Имаме много малко точки поради системата за уседналост. На адреса сме по-малко от три години - в последните 6 месеца се нанесохме тук в този квартал”, каза Петко Стоянов.

Надеждите са, че Кристиян все пак ще бъде приет на трето класиране - в противен случай семейството ще търси частна ясла в квартала. „Очакванията не са много високи, но все пак стискаме палци. Надяваме се на някакво малко чудо”, добавя Стоянов.

Именно в набора на Кристиян се очертава най-сериозен недостиг на места тази година. През 2021 г. в столицата са родени около 15 хиляди деца. Обявените през електронната система свободни места за тях са малко над 2 хиляди. „За наше съжаление ще има недостиг”, заяви Мирослав Боршош.

Причината според Столичната община се дължи на намаляването на броя деца в група до 18. „Това предизвика недостиг на около 5 хиляди места. Да, тежко решение е за София, но e правилно за родителите и за персонала”, коментира Боршош.

Достатъчни ли са свободните места в детските градини за 2022 г.

В момента в столицата се строят 18 сгради, а други 17 се проектират. От следващата учебна година новооткритите места ще са 800. Част от тях ще са в 88 ДГ „Детски рай". 

„Разширението, по което в момента се извършват довършителни работи, ще е за три нови яслени групи и една градинска група. Надяваме се от септември броят на децата да се увеличи с около 100”, казва директорът на детската градина Мария Йорданова.

Това, което притеснява директорите, е липсата на персонал, който да се грижи за яслените групи. Само в тази детска градина се търсят 6 медицински сестри. Свободните позиции за София са над 100.

„Наистина би било жалко да приемем децата, да имаме едни красиви, светли и просторни помещения и всъщност да се окаже, че няма медицински персонал, който да обгрижва децата”, добавя Йорданова.

Директори настояха за промени, които да позволят в яслените групи да се назначават педагози, вместо медицински специалисти. Последната дума ще има Министерството на здравеопазването. Засега промени, публикувани за обществено обсъждане, предвиждат фелдшери и лекарски асистенти също да могат да работят в детските ясли. Такава възможност засега не е дадена за педагози.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.