Ще се стигне ли до фалити?

Хотелиери, които предложиха подслон на украински граждани, бягащи от войната, са притеснени от неяснотите, свързани с плащането от страна на държавата. Всеки един хотелиер трябва да получи по 40 лв. за настанен бежанец. Срокът за подаване на документи беше до средата на април. Отворен остава и въпросът какво ще се случи след края на месец май с настанените семейства по морето.

По неофициална информация в хотели в „Слънчев бряг" и Община Несебър са настанени близо 20 000 украински граждани.

Проданов: Парите за хотелиери, настанили украинци, ще се изплатят до 20 април

„В началото бяхме помолени от министерството да ги приемем. Хотелиерите обаче вече се задъхват с плащанията. Трябва да има регламент. Не знаем кога ще си получим парите”, каза Венелин Ташев, представител на хотелиерите.

Според собствениците на хотели след пристигането на първите туристи у нас ще настъпи хаос.

Подобно е положението и при хотелиерите от Северното Черноморие. Там също продължават да очакват помощ от държавата за настанените бежанци.

В "Твоят ден" по NOVA NEWS председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов заяви, че европейската директива е бежанците да се интегрират максимално бързо, което би се случило най-добре в свободни къщи и квартири из цялата страна, а не в хотели.

Хотелиери от Балчик още чакат пари от държавата за бежанците

"Хотелът е, когато имаме наводнение, пожари, бедствия. Когато в определена нощ хора няма къде да спят. Това е като първа помощ. Но бежанците не могат дълго време да бъдата по този начин в хотели. Те трябва да се социализират. И това е за всички, в цяла Европа", каза още той.

Доц. Драганов е категоричен, че оставането на бежанците по хотелите ще обърка туризма.

За сериозен проблем със задграничните паспорти алармират украинските бежанци. Повечето от настанените у нас не разполагат с документи с биометрични данни, които им позволяват да се приберат в страната си.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.