По думите му ръстът в подкрепата към партията на Костадинов зависи от бързината на обедняване

"Възраждане" доста расте, но говори на крайно настроените българи. Във военновременна ситуация може да се разшири коалицията, ГЕРБ да излезе от изолацията, а ДПС да има важни позиции. Може и погледите да се обърнат към президента или Стефан Янев. БСП звучи като повечето българи, с твърда и предвидима позиция". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

По думите му ръстът в подкрепата към партията на Костадинов зависи от бързината на обедняване. "Това е основен фактор за радикализация, иначе хората не искат да губят стабилността си. Повече от 2 към 1 в полза на "Да не ходим пак на избори" - 47,4% "против" срещу 22,2 "за". Липсата на алтернатива, войната, цените, пандемията, хората смятат, че имаме достатъчно други избори", обясни той. Според него в хода на всеки един мандат има ерозия.  

„Галъп“: Опцията „нови избори“ не е предпочитана от българите

"Има излизане от следизборната инерция. Обществото свиква, че цените ще растат. Българите имаме имунитет, лошите новини сме ги осъзнали", смята Първанов. И допълни, че по исторически и културни причини украинските бежанци са добре приети у нас.

"2 към 1 е решителното превъзходство на състрадателната позиция към бежанците. Обществото не е загубило емпатията си", посочи социологът. И уточни, че е възможно темата с въоръжаването на Украйна може да причини трус в правителството, защото българите не искат да се предприемат действия срещу Русия, но и харесват ЕС. Неговата позиция е, че е нормално хората да се страхуват от войната, но на Украйна трябва да се помогне.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.