Присъдата е без възможност за условно освобождаване

Съд в Турция постанови присъда от доживотен затвор за турския бизнесмен, филантроп и активист Осман Кавала. Присъдата е без възможност за условно освобождаване. Мъжът бе обвинен в опит за преврат заради финансираните от него през 2013-а г. национални антиправителствени протести. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Филантропът Осман Кавала бе задържан без присъда от октомври 2017 г. по обвинение във финансиране на антиправителствени протести през 2013 г. и участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. Поддръжниците на 64-годишния мъж разглеждат съдбата му като символ на чистките, които Ердоган отприщи след опита за преврат. През декември 2019 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за първи път постанови, че задържането на Кавала е политически мотивирано.

Съветът на Европа, организация за защита на правата на човека, към която Турция се присъедини през 1950 г., започна официална процедура за нарушение срещу Анкара. Съветът даде на Турция срок да освободи Кавала или да предостави правна обосновка за задържането му зад решетките.

Според европейския съд за правата на човека и западни съюзници на Анкара делото е имало политически мотиви.

Съгласно Европейската конвенция за правата на човека, страните, ратифицирали конвенцията, сред които е и Турция, имат задължение да прилагат решенията на европейския съд. Турция може да загуби правото си на глас или дори да бъде изключена от паневропейския орган за защита на правата. Кавала отрича всички обвинения. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Габриела Винарова
Източник: БГНЕС