Той присъства на тържественото отбелязване на 146 години от обявяването на Априлското въстание в Копривщица

"Копривщица знае, че единствено с изправен гръб човек вижда ясно и върви напред. Тук зората на българската свобода изгря. Патриотизмът на априлци, саможертвен и просветен, е еталон за всяка епоха. Особено днес. Вечна памет на героите". Това заяви президентът Румен Радев в речта си по време на тържественото отбелязване на 146 години от обявяването на Априлското въстание в Копривщица.

"Поколения копривщенци въздигаха къщи, църкви и училища за чудо и приказ, но и се пазеше непокорният български дух", сподели той.

"Непреходният съд на времето показа, че те са нашите светли апостоли, на които времето отреди величие и слава. Това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата, на лудите глави, превърнали се в непреходното вдъхновение на нова България. Без тяхната кървава диря нямаше да можем да изкачим историческата висина, водеща към Шипченския връх. Примерът им остава в сърцата на хората", сподели той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.