Той е сезонен - есента и пролетта, заради променливото време

Какво трябва да направим още в първите минути на дискомфорт при цистит? Защо бременните не бива да подценяват инфекцията? И кои храни и напитки да избягваме при циститна атака? Според уролога доц. д-р Еленко Попов от ИСУЛ циститът е сезонен - есента и пролетта, заради променливото време. 

"Мъжете също страдат от цистит, но при тях проявите са свързани с промените в простатата с годините - след 50-60 години. При дамите с най-висока честота е в ранните 20, 30, 40 години. Поради репродуктивната функция уретрата е много по-късичка и широка, няма защитната сила на мъжкия пикочен канал. Там е необходимо повече време за бактериите да се проявят", обясни той.

Какво причинява цистит и как да се справим с проблема (ВИДЕО)

По думите му сред рисковите фактори е липсата на вода. "Поне 2 литра течност да се поглъщат, но не на веднъж. Постоянният поток на урината защитава най-добре пикочните пътища. Дирижирано уриниране е термин, който помага на хората с цистит. Не трябва да има простуда в областта на краката и на кръста. Мокрият бански също крие рискове за цистит", посочи медикът. 

Според него съвременната медицина не може да отговори защо циститът има различно протичане при различните хора. "В момента се лекува бактериалната инфекция, а не причината за него. Под 5% от хората получават цистит като продължение на бъбречна или друга инфекция. Всяка десета жена има повтарящи се симптоми на цистит", подчерта доц. Попов. И допълни, че бременните трябва да са особено внимателни, защото около 20-25% имат бактерия в урината, заради хормоналните промени в организма.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.