ЕК се насочва към руския патриарх в нов кръг от предложени санкции

Европейската комисия е предложила да замрази активите на патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, съобщи дипломат, цитиран от Ройтерс. Патриархът е добавен към „черния” списък, в който вече са включени стотици военни и бизнесмени, близки до Кремъл, които ЕС обвинява в подкрепа на войната в Украйна. За да бъде приета санкцията, която ще включва замразяване на активи и забрана за пътуване, е необходима подкрепата на държавите от ЕС.  

ЕК предлага ембарго за закупуване на руски петрол

Дипломатите ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят санкцията, която е част от по-широк пакет, предложен от Европейската комисия по-рано в сряда, включващ петролно ембарго и ограничения за руските банки. Първата среща на пратениците на ЕС в сряда завърши без споразумение, най-вече заради критиките на някои страни към забраната за доставка на петрол и други мерки, свързани с петрола, като например забраната за транспортни услуги на ЕС за руски петрол, съобщиха официални лица.

По-рано през деня Руската православна църква се скара на папа Франциск, след като той призова патриарха да не се превръща в „момче за олтара” на Кремъл, като заяви на Ватикана, че подобни забележки ще навредят на диалога между църквите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.