Подобно желание изявиха още три страни от ЕС

Общо 4 държави от Eвропейския съюз искат изключение от ембаргото на руски петрол. Драстичната мярка беше предложена от Eвропейската комисия, като отговор на нахлуването на руската армия в Украйна. България каза, че ако има възможност, иска отсрочка. Предложението на еврокомисията е до края на годината да бъде въведено пълно ембарго.

Унгария обяви, че не може да изпълни условието. Словакия иска три години, за да спре вноса. Чехия каза, че им трябват две. Европейският съюз иска да демонстрира единство за крайната мярка. Затова според дипломати в Брюксел, на Словакия и Унгария ще бъде предложена отсрочка до края на следващта година. Преговорите между страните продължават, като за влизане на ембаргото в сила, трябва единодушно решение на всички 27.

"Унгария може да се съгласи на санкциите ако не включва количествата, които идват по тръбопровод. Тогава нашата енергийна сигурност би била защитена. Ако тръбата също е включена, това ще унищожи енергийните ни доставки. Не става дума за липса на политическа воля или достатъчно време. Говорим за физическа, географска, инфраструктурна реалност", заяви Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.