Политици в нашата страна на няколко пъти заявиха, че има силен натиск върху България

Съединените щати разговарят директно с Bългария и Северна Македония в опит да ги убедят да уредят споровете помежду си. Това казаха от Вашингтон, след въпрос дали страната оказва натиск на страните на Балканите за по-бърза евроинтеграция на Северна Македония и Албания.

Политици в нашата страна на няколко пъти заявиха, че има силен натиск върху България да се откаже от ветото на присъединяването на Северна Македония. От Вашингтон казаха, че искат евроинтеграцията да стане възможно най-бързо и не разкриха какво включват двустранните разговори със Скопие и София.

"Историческото споразумение от Преспа показва, че страните на Западните Балкани са способни да се справят с трудни проблеми и да правят компромиси в търсене на решения. Уверени сме, че България и Северна Македония ще направят същото, като се договорят за двустранните си спорове. Ние продължаваме в двустранни разговори да приканяме и двете страни да решат тези спорове бързо. Но, естествено, аз няма да говоря в детайли за тези разговори", заяви Нед Прайс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.