Свети Георги е закрилник на крайдунавския град

Свети Георги е закрилник на Русе. Градът има празник на Гергьовден. Денят ще започне с молебен в храм "Свети Георги", където се  пази частица от мощите на светеца, пред която миряните ще могат да се поклонят.

„Всяка една частица на свети мощи на даден светец е символ за упование и усилване на вярата на нас християните. На надежда. Частицата на Свети Георги Победоносец е пренесена в града от тогавашния русенски митрополит и настоящ български патриарх Неофит”, разказа в ефира на „Здравей, България” отец Владимир Костадинов, свещеник в храм "Св.Георги"- Русе.

Бившият кмет Божидар Йотов споделя, че по инициатива на патриарх Неофит, който през 2006 г. е Русенски митрополит, от Рим е донесена частица от мощите на Св. Георги. 

Диригентът на оркестъра на русенската опера Димитър Косев припомни, че днес започва кампанията "Аз обичам русенската опера". "Отивайки при хората ефектът е много по-голям. Оркестърът ще свири пред доходното здание, а концертът ще бъде под диригентството на всеки минаващ гражданин, желаещ да го направи. Това ще се случи в 12 ч.", подчерта той.

Ясен Янков подари статуя на Свети Георги на Русе. "Имаме уверението, че тя ще бъде отлята в бронз и да бъде изнесена на видно място в града", посочи той. В 11:30 ч. ще се състои полагане на венци пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.