Това заяви Айман Аз Зауахири във видео обръщение

Лидерът на „Ал Кайда” Айман Аз Зауахири се появи в предварително записано видео обръщение за отбелязване на 11-ата годишнина от убийството на предшественика си Осама бин Ладен, предаде Асошиейтед прес. Аз Зауахири каза във видеото, че слабостта на САЩ е причина техният съюзник Украйна да стане жертва на руската инвазия.

Дългото 27 минути обръщение е било разпространено вчера според Ес Ай Ти И Интелиджънс груп, която наблюдава екстремистка активност. Лидерът на „Ал Кайда” се появява седнал на бюро, върху което има книги и оръжие.

72 дни война в Украйна (ОБЗОР)

Призовавайки към единство мюсюлманите, Аз Зауахири каза, че САЩ се намират в състояние на слабост и упадък, и приведе за пример последиците от войните в Ирак и Афганистан, започнати след терористичните атаки на 11 септември. Бин Ладен беше организаторът на тези атаки и ги финансира, отбелязва АП.

"Ето къде са (САЩ) след пораженията си в Ирак и Афганистан, след икономическите  катастрофи, причинени от инвазиите след 11 септември, след пандемията от коронавируса, и след като оставиха съюзника си Украйна да стане жертва на руснаците", каза лидерът на „Ал Кайда”.

Двоен агент на ЦРУ и "Ал Кайда" заживя в Кюстендил (ВИДЕО)

Бин Ладен беше убит при акция през 2011 г. на американските спецчасти срещу неговото скривалище в Пакистан. Местонахождението на Аз Зауахири е неизвестно. Той е издирван от ФБР, което е обявило награда от 25 млн. долара за информация, която може да доведе до залавянето му.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА