Трагедията отне живота на четирима души

Трагедия във Варна. Пожар в дом за стари хора взе четири жертви. Две жени са настанени в тежко състояние в болница, а над 20 души - евакуирани. Според полицията вече има яснота откъде е тръгнал огънят. Подозренията се насочват към 53-годишен обитател на дома.

Огънят започва малко преди 3 ч. сутринта. На място идват пожарникари. „В рамките на няколко минути успяват да изгасят пламъците и след което отдимяват и виждат, че има загинали трима мъже и в съседната стая, на която вратата по всяка вероятност е била отворена, е загинала и още една жена”, обясни директорът на пожарната във Варна ком. Тихомир Тотев.

И четиримата загинали са били обитатели на дома. Според основната версия за инцидента - 53 годишен мъж, също живеещ в социалното заведение, е причинил пожара. „В момента му се извършва психиатрична експертиза, настанен е в психиатрична клиника във Варна”, уточни ст. комисар Атанас Михов - началник на ОД на МВР-Варна.

Две жени са откарани в тежко състояние във Военноморската болница в града. „В момента непосредствена опасност за живота няма, но не е изключено да има все още опасност. И двете пациентки имат множество придружаващи заболявания”, обясни началникът на токсикологичното отделение във Военноморска болница д-р Мариета Йовчева.

След инцидента пред старческия дом пристигнаха близки на настанените. Разбрали за инцидента от новините. Според живеещи в района социалното заведение обитавали заедно психично болни и възрастни хора. Хората разказват, че се случвали и други трагедии.

„Знам, че има и самоубил се човек, който е скочил през балкона. Не може всеки ден да минават по 1-2 катафалки. Значи тук или всеки ден умират хора и никой не знае защо и как, или нещо се върши”, коментира мъж, пожелал да остане анонимен.

На място пристигнаха от дирекция „Социално подпомагане”, които тепърва ще се установяват дали въпросният дом е имал лиценз за работа. „За нас беше важно дали потребителите имат нужда от нашата подкрепа”, коментира Димитричка Кънчева.

Опитите на NOVA за връзка със собственика на дома - Светльо Черамов, се оказаха неуспешни. Според данните на Търговския регистър той има бизнес с още старчески домове, за които има сигнали за липса на лиценз за работа.

За последната година в дома са извършени две проверки от пожарната. Нередности не са открити. Работата по случая продължава под надзора на районната прокуратура във Варна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.