По думите му първоначално няма да е повече от 1%

"Ние сме много зависими от политиката на ЕЦБ. Очаквам до края на годината да има поне едно увеличение на лихвите. Това бързо ще окаже влияние върху лихвите на търговските банки. Вече някои от тях в страните членки увеличават лихвите. Очаква се между 15 и 20% инфлация за тази година". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика.

220 млн. повече спрямо първото тримесечие на 2021 г. е печалбата на банките за тази година. "Има много фактори за определяне на диапазона на ръста в лихвите. Първоначално няма да е повече от 1%. Лихвите по държавния дълг също се увеличават. Ако има рецесия или по-голяма инфлация, ще има и голям ръст. Очакванията на ЕЦБ са да не е повече от 1%", посочи той.

Плащаме с между 15 и 22% повече за гориво от началото на войната

Според него потребителите все още не са усетили сериозния удар на инфлацията. Не се наблюдава сериозно покачване на лихвите. Вижда се тенденция към повишаване на таксите на банките. Положителните сигнали за банковата система в първите месеци ще видим да се обръщат в следващите тримесечия. По време на пандемията е имало сериозен ръст на депозитите, а на това се дължат печалбите на банките", обясни Вулджев.

По думите му плащането на газ по схемата с рубли не е рисково. "Приоритетът е да си подсигури енергийната сигурност. Правителството трябваше да поеме този малък финансов риск в краткосрочен план. Превалутирането не е значителна финансова тежест", подчерта той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.