Молдовците пък се надяват музиката им да донесе мир

Ден преди първия полуфинал на Евровизия започват репетициите на участниците. България и Украйна ще се представят в първия полуфинал, съответно под номер 7 и 6. Нашата страна е представена от Intellient Music Project с песента Intention, а Украйна - от музикантите от Kalush Orchestra с песента "Стефания".

Българските участници са много доволни от професионализма на домакините. Целта на песента им е да вдъхне увереност на хората.

"Песента беше написана много преди войната да започне. Тя е посветена на моята майка. След като войната започна, хората приписваха посланието на цяла Украйна, като нацията майка, в по-общ смисъл. Тя стана близка до сърцето на много украинци, обедини ги срещу войната", заяви вокалистът Олег Псюк. 

Откриха конкурса "Евровизия" (ВИДЕО)

Цялото му семейство се намира в Украйна. "Те се чувстват точно както всички други украинци- много несигурни, притеснени за това какво ще стане утре, защото не знаем къде ще ударят следващите ракети. Опасността съществува и е реална", обясни той. И призова хората да подкрепят Украйна, защото културата им е жива и е уникална.

От своя страна Молдова е представена от две групи, които са се обединили за конкурса - „Братя Адвахов” и „Здоб ши Здуб”. „Нашата песен цели да обедини по-възрастните с младото поколение. Съчетаваме фоклор с модерно звучене”, обясни Василе Адвахов. И допълни: „Занимаваме с много доброволческа работа, помагаме на бежанците и се надяваме, че скоро нещата ще се оправят и ще се върнат постарому. Музикантите ни са против всякакъв вид война. Ние правим музика и се надяваме да помагаме на хората да се вдигнат духом”.

А вокалистът на „Здоб ши Здуб” обясни, че това, което ги прави различни е постоянното движение на сцената.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.