Мотото на инициативата е "Чисто, вкусно, честно"

Slow Food, или бавна храна, е движение за запазване на хранителното разнообразие и традиционното знание, свързано с него. 

"Slow Food възниква като противовес на Fast food културата, специално в Италия, където отношението към храната е много осмислено и с уважение към труда на хората, които я приготвят и произвеждат", това каза за "Социална мрежа" по NOVA NEWS основателят на инициативата Десислава Димитрова.

България се присъединява към Slow Food през 2004 година, като се следва мотото на основното движение - "Чисто, вкусно, честно".

"Това означва, че храната трябва да е приготвена по природосъобразен начин, да е вкусна и честна, което означава, че производителите получават справедливо възнаграждение за труда си, а ние като потребители получаваме справедлива цена. Според Slow Food достъп до качествена храна има всеки човек", поясни Десислава Димитрова.

Тя допълни, че в такава храна не бива да се използва ГМО, ограничено използване на химикали по време на селскостопанската работа, да се съблюдава благосъстоянието на животните. Също така да се намали отпадъкът от храна, защото в така наречения развит свят в момента от 30, 40 до 50 процента от произведената храна се превръща в отпадък.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.