Причината е провеждането на няколко спортни събития в София

Обединеният транспортен бранш взе решение да не провежда извънреден протест на 15 май (неделя) в София. Превозвачите ще се съобразят с двете големи спортни събития в столицата в същия ден. Тогава ще се проведат финалът за Купата на България между „Левски” и ЦСКА на Националния стадион “Васил Левски” и благотворителният полумаратон, в които се очаква да се включат десетки хиляди фенове и участници. По този начин превозвачите показват отново, че са готови на диалогичност и не искат да пречат целенасочено на гражданите, съобщават от Съюза на международните превозвачи.

Превозвачите плануват мащабен протест в София в неделя

Вчера Обединеният транспортен бранш взе единодушно решение да уважи молбата на министъра на образованието акад. Николай Денков да не възпрепятства движението на учениците до училище в деня на големия национален протест 18 май, когато се провежда и държавният зрелостен изпит по български език и литература. Затова протестните действия ще започнат след 9.00 часа сутринта. Превозвачите призовават към добрия им пример да се присъединят отговорно и всички други протестиращи.

“Тези жестове на добра воля от наша страна доказват нашата конструктивност и готовност на диалог. В същото време ние сме твърдо решени да отстояваме както нашите легитимни и справедливи искания, така и законното си право на протест на 18 май. Надяваме се, че тогава ще получим уважение и подкрепа от широката общественост, както и че този път властите няма да се опитват да пречат на нас да изразим свободно позицията си”, пишат представителите на транспортния бранш.

Напрежение между превозвачите и транспортното министерство заради тол таксите (ОБЗОР)

От там сега ще насочат всички свои усилия и ресурси именно към големия протест на 18 май, когато ще поставят още веднъж своите искания за намаляване с 50% на акциза на горивата и отпадане на биокомпонентът за 6 месеца, както и за мораториум върху готвеното увеличение на размера и обхвата на тол таксите от 1 юли 2022 г. и осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС