Проектът за нея е отпреди войната, но авторът е почерпил вдъхновение от събитията в Украйна

Вълна от реакции в социалните мрежи. Скулптурата „Викът на украинската майка" раздели обществото.

В нея жената е семпло облечена, боса, изтощена. „Тя вика от болка, от мъка, тя вика от всичко, което става около нея - от бомбите, от мъртвото си дете и съпруг, от всичко това”, казва авторът Неделчо Костадинов.

Проектът за тази скулптура е отпреди войната, но той е почерпил вдъхновение от събитията в Украйна. „Това е войната - когато си на война не мислиш как си облечен, не правиш прически, тя за това е толкова страшна”, коментира Костадинов.

Образът не се прие еднозначно, но истината не е красива, казва авторът. „Ако беше нагласена дама никой нямаше да й обърне внимание. Казват, че украинските може да се обидят. Няма какво да се обиждат - това е истината, истината е грозна”, смята той.

Скулптурата остана едва няколко часа пред Паметника на Съветската армия в София, но успя да опъне тънката струна между русофили и русофоби.

„Смея се на коментарите. Буквално ми става смешно, защото от пълен некадърник, ме извисяват в небето. Аз си оставам реалист, знам какво правя и какво искам да направя. И го правя, щом съм ги разделил”, казва Неделчо Костадинов.

Бъдещето на творбата обаче не е ясно. Желанието на автора е да остане там, където беше представена. „Като всеки автор искам да е на лично място - там, където я бях поставил, но с обществото не знам, как ще се разберем”, добавя той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.