Коментира неврологът доц. Росен Калпачки

“При много млади хора, COVID-19 се оказа единствената причина да получат инсулт”. Това каза в студиото на “Събуди се” доц. Росен Калпачки, началник Клиника по нервни болести - УМБАЛ “Света Анна” в София.

“Основното за инсулта е лечението на високото кръвно налягане. Добро лечение на високото кръвно налягане ви праща в поне три пъти по-нисък риск да получите инсулт”, обясни неврологът. “Кръвното обаче не боли и докато не направи своите осложнения, вие си живеете с него и няма никакъв проблем”, допълни той. 

Сред най-силно изразените и алармиращи симптоми на пост-ковид синдром са “загубата на вкус и обоняние и т.нар. ‘мозъчна мъгла”. 

“Тези оплаквания, макар и обратими засега, се наблюдават при огромен брой хора”, каза доц. Калпачки и поясни, че в такъв случаи “изследванията показват, че човекът е добре, и е здрав, но това, което го прави нездрав е проблемът с концентрацията и бързата преумора”, която е вследствие  на “мозъчната мъгла”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.