Отговарят анализаторите Любомир Кючуков и Боян Чуков

"Войната беше започната, за да се избегне разширяването на НАТО на изток, към Украйна, и това може би вече се постигна. Украйна даде достатъчно сигнали, че ще търси гаранции за своята  сигурност извън НАТО, но се получи обратният ефект по отношение на Финландия и Швеция",  това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

По отношение позицията на Турция Кючуков смята, че членката на Алианса ще се възползва да получи уверение, че Швеция и Финландия ще ограничат дейността на ПКК на своите територии.

За него влизането на двете скандинавски държави има мвого сериозно политическо значение.

"Войната консолидира НАТО, никой не говори за "мозъчната смърт" на Алианса, както преди войната. Освен това доведе до разширяване и много дълга граница на Русия със страна член на военния съюз. Реалният резултат едва ли може да се приеме като позитив за Руската федерация", добави Любомир Кючуков.

Международният анализатор Боян Чуков смята, че влизането на Швеция и Финландия в НАТО, ако на тяхна територия не бъдат разположени ядрени оръжия, не е сериозен проблем за Руската федерация, защото войските и на двете страни имат голям резерв, но не и редовна войска, която да е готова да влезе в сражение след седмица.

Според него особената позиция на Турция е била очаквана по отношение на Швеция, където има много кюрди.

"Турция ще използва случая да изкара дивиденти, но няма да спре двете страни за НАТО", смята анализаторът.

Боян Чуков вярва, че с приема на нови членки само се засилва противопоставянето между Русия и НАТО.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.