Коментар на проф. Христо Матанов и Емил Соколов

Проучване на агенция „ЕСТАТ” показа, че над 80% от българите не се чувстват уверени в знанията си за историята и по-специално за българо-руските отношения. На този фон беше изпратено писмо до министъра на образованието с настояване да се промени учебното съдържание по история.

„Руската пропаганда е направила своето. Тя е успяла да скрие неприятните неща, да преекспонира уж според нея приятните, поради което българите се чувстват несигурни. Има много неща, които те не знаят. Трябва да се промени философията на учебника”, коментира историкът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” проф. Христо Матанов.

„Днес има концептуален проблем с учебните програми по история. Най-простите примери са от 7 и 10 клас. В седми клас се учи само българска национална история, която е извадена по някакъв изкуствен начин от европейската. Получава се едно накъсване, пречупване през доста погрешна призма”, смята учителят по история Емил Соколов.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 24 МАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.