Зеленски: Ситуацията в Донбас е много тежка

Руските войски са установили контрол над по-голямата част от Северодонецк след дни на тежки боеве, съобщи губернаторът на украинската Луганска област.

Мащабната руска офанзива срещу най-източния град, контролиран досега от Киев, срещна силна съпротива на украинските сили. Подкрепяните от Русия сепаратисти в Луганск признаха, че превземането на града отнема повече време, отколкото са очаквали.

Руски въздушен удар е улучил цистерна с азотна киселина в Северодонецк

Успех на руските сили в Северодонецк и съседния Лисичанск ще донесе пълен контрол над Луганск - една от двете източни провинции, за които Москва претендира от името на сепаратистите. 

В редовното си видеообръщение президент Володимир Зеленски обяви, че украинските сили имат известен успех на фронта в окупираната Херсонска област. Тежко обаче остава положението в на източния фронт.

ДЕН 100 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Спряха евакуацията на цивилни от Северодонецк

„Ситуацията в Донбас е много тежка. Северодонецк, Лисичанск, Курахово сега са в епицентъра на конфронтацията. Като се има предвид наличието на голям химически завод в Северодонецк, ударите на руската армия там, наред с други места, включително въздушни бомбардировки, са просто лудост, но на 97-ия ден от такава война вече не е изненадващо, че за руските военни, за руските командири, за руските войници всяка лудост се приема лесно”, каза още Зеленски.

Пореден пример за плячкосване на собственост в Украйна. Бежанка, която сега живее във Великобритания с децата си, разпознала покъщнината си, натоварена върху руски танк.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.