Тя предшества завръщането на Международния автомобилен салон след 2-годишно прекъсване

Международният автомобилен салон се завръща в София след 2-годишно прекъсване. Конференция, посветена на автомобилната индустрия, събира в София представители на сектора от Южна и Източна Европа. Бъдещето на автономните автомобили, дигитализация на производствените процеси и автомобилният софтуер са сред основните теми на форума. В четвъртък се проведе Automotive & Mobility Forum 2022.

„Смятаме, че започва четвърти етап от развитието на автомобилната индустрия в България. Автомобилната индустрия за 10 години измина път от 7000 заети до повече 70 000 заети. И от по малко от половин милиард оборот до 6,5 милиарда оборот. Няма друга индустрия в България, която се развива толкова успешно”, арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България”.  

„Индустрията се развива, навлизат нови технологии, поставили сме си за цел да сме сред лидерите в нашия регион, по отношение на автомобилния софтуер, производството на електрически автомобили, на батерии, за рециклиране на батерии и не на последно място за производство на автомобилната електроника. В България има 3,5 милиона автомобила. С колегите от ААП искаме да лансираме концепция за управление на този трафик. Част от тази концепция е насърчаването на хората да купуват електрически автомобили или да закупуват зарядни станции”, заяви още Станиславов.

„Интересен въпрос е защо има компании, които не избират България. Страната ни има много предимства – атрактивна данъчна система, добре обучени хора”, каза още той.

Секторът търси кадри.

„Работим активно със специализираните училища и с университетите. Бизнесът за момента изпреварва образователната система. Има нужда от по-активен диалог с училищата и университетите”, смята Станиславов.

Най-голям недостиг имало за инженери.

Станиславов обясни, че заводът в Ловеч трябва да е готов до края на следващата година и да започне да произвежда първите тестови автомобили.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.