Акцентът на събитието тази година са хибридите и електрическите автомобили

Започна 25-ото издание на „Международния автомобилен салон София 2022 г.”. На него ще бъдат представени над 180 автомобила от 32 марки. Днес вратите на салона бяха отворени за журналисти, а всички останали ще могат да разгледат колите от утре до 12 юни.

Висока скорост, адреналин и нови технологии - всичко това предлага Автомобилен салон София 2022. За първи път пред българска аудитория ще бъдат представени нови модели автомобили, които са виждали малък брой хора или чиито премиери са се състояли онлайн. Именно това превръща събитието в едно от най-специалните по рода си не само у нас, но и на целия европейски континент. Акцентът на събитието тази година са хибридите и електрическите автомобили.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Блясък и иновации от последно поколение, гарнирани с музикално шоу и добро настроение. 32 електрически коли и двойно повече хибридни са под светлините на прожекторите.

„Мотото на автосалона е „Бъдещето идва при теб“ с идеята да покажем на българска публика всички най-нови технологии в задвижванията“, заяви Храбрин Иванчев от Асоциацията на автомобилните производители.

Пред лицето на света за първи път ще бъдат показани четиринадесет нови модела.

„Най-много четири такива автомобила са били официално представени в предишни автосалони. Това вече е някакво рекордно постижение“, каза Ивайло Жеглов, който е един от организаторите на събитието.

Според тях електрическите коли са предпочитани от много хора по света. У нас обаче тенденцията била различна. „Има един вътрешен бойкот от самите фенове на автомобилите, които си обичат мириса на гориво, да си заредят такова, да натискат газта, да знаят, че няма ограничения в пробега“, коментира Жеглов.

Той открива и друга бариера между българина и електромобилите. „Цената е спирачка, въпреки че са много екологични“, добави Жеглов. Но пък е убеден, че в дългосрочен план могат да бъдат икономични. „Домашният ток е сравнително евтин. Когато си зареждаш автомобила вкъщи, тази разлика може много бързо да възстанови“, посочи той.

Вратите на автосалона за всички любители на адреналина ще отворят утре. Организаторите тази година са подготвили специална изненада. Един от хората ще си тръгне с чисто нов автомобил. Той ще може да избере една от четири коли. „Всеки посетител на автосалона може да участва в томбола“, каза Иванчев.

Изненадите не спират дотук. Посетителите ще могат да се насладят не само на естетиката и блясъка на колите, но и на тест драйв. „Всичко, което може да видите вътре, веднага може да го пробвате отвън“, уточни Храбрин Иванчев.

„Когато на светофара един електрически автомобил даде ряз, той тръгва неимоверно бързо и самата динамика подсказва, че това е електрически автомобил“, каза Ивайло Жеглов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.