Предварително записаните посетители могат да видят как работи централата и да получат точна информация от експертите на място

Първи ден на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй“ след отмяната на противоепидемичните мерки. Предварително записаните посетители видяха как работи централата и получиха точна информация от експертите на място. Това, което предизвика най-голям интерес, беше машинна зала, в която турбината е с впечатляващите 36 метра дължина и 6 метра широчина. Хората с интерес разглеждаха и командната зала, откъдето със сложна апаратура и специални монитори се следи и ръководи самата работа на реактора. Посетителите питаха и за радиоактивния фон в мобилната измервателна станция, която също беше на тяхно разположение.

“Хората се интересуват от радиационната обстановка в АЕЦ „Козлодуй“ тъй като за тях това е едно уверение в екологичното производство на атомната централа и че няма от какво да се опасяват”, каза Русиян Цибрански, началник отдел “Радиоекологичен мониторинг” в АЕЦ “Козлодуй”. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.