След жегите следва леко захлаждане

Пред нас е седмица с неустойчиво време и чести превалявания, характерни за късната пролет - с гръмотевици и риск от градушки. В понеделник над страната преминава студен атмосферен фронт с нахлуване на хладен въздух от североизток. Валежите се движат от север на юг, като на повечето места са сравнително краткотрайни, в определени моменти интензивни, с гръмотевици.

Тази сутрин за 7-8 часа на територията на страната са паднали около 70 000 мълнии. В София по обед има пороен дъжд и предпоставки за градушки. Има и бурна гръмотевична активност.

От обяд до вечерта валежите в Северна България ще намаляват и спират, докато в югозападните райони ще продължат с по-бурна гръмотевична активност. Има повишен риск от градушки. Вятърът ще е прохладен и по-осезаем в южната половина на страната. Дневни температури в понеделник - от 25 до 30 градуса.

Във вторник и сряда времето ще е по-спокойно. В първия ден по-значителна облачност с валежи ще има около крайбрежието, а в средата на седмицата - в Югозападна България и на места по Черноморието. В четвъртък и петък очакваните валежи ще са на повече места в страната, но без Добруджа. Ще има гръмотевични бури с риск от градушка. Почти през цялата седмица дневните температури ще се движат между 25 и 30 градуса, като едва в самия край на периода леко ще се повишат.

През почивните дни се очаква оформянето на област с ниско атмосферно налягане над Черно море. Ако това се случи, нейната периферия ще задържа облаци с периодични превалявания около крайбрежието със силен север-североизточен вятър.

Между 15 и 20 юни метеорологичните модели допускат обособяването на средиземноморски циклон. Ако неговата траектория се запази, на много места в страната ще има валежи.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.