По думите му ако все пак има, той ще е 5-10 стотинки максимум

"Ембаргото на ЕС върху Русия вече се отрази в цената на горивата. Ако няма липса от 700 000 до милион барела дневно, цената ще се задържи. Повишение на петролните продукти потенциално може да увеличи цената на горивата, но с 5-10 стотинки максимум. Това обаче не е сигурно. Вече няма и силно търсене на бензин, така че се надявам, че увеличение няма да има". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му цените на горивата у нас са най-ниски спрямо другите в ЕС. "Правим всичко възможно цените да бъдат поносими за населението. Не знаем как технически ще прилагаме отстъпката от 25 стотинки. Имаме фискални устройства, които работят по определен начин, всяка промяна ще отнеме време. Ако НАП не връща парите от компенсациите в разумни срокове, това значи, че бензиностанциите ще субсидират отстъпката. Така пък малките бензиностанции ще бъдат застрашени от фалит", предупреди експертът.  

Той даде пример с компенсациите за гориво във Франция. "Там компенсациите се дават директно на този, който пуска на пазара нефтопродуктите, а така се наливат свежи, оборотни пари в икономиката", посочи Бенчев. 

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.