За извършителя на палежа в Битоля и готовността на френския президент да стане посредник между двете страни

Поредна евроофанзива за решаване на спора между България и РС Македония. 

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял в понеделник с българския държавен глава Румен Радев и със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. При разговорите Макрон е изразил своята пълна подкрепа за споразумение между България и Северна Македония, което би допринесло за добросъседските отношения. От Елисейският дворец подчертават, че Париж поддържа от няколко седмици усилията за намиране решение на спора между двете страни.

Междувременно в своя Facebook профила министърът на вътрешните работи в Северна Македония - Оливер Спасовски, обяви, че е задържан мъжът подпалил българския културния център в Битоля. Северномакедонският певец Ламбе Алабаковски е човекът, задържан за палежа на българския културния център в Битоля. Малко по-късно македонската агенция "Фокус" съобщи, че мъжът е направил самопризнания и обяснил, че извършил престъплението от патриотизъм.

Задържаха известен певец за палежа на българския културен център в Битоля

Журналистът Владо Перев е изненадан, че дни наред са били нужни, за да може мъжът да бъде разпознат.

“Негови близки са работили в полицията в Битоля, брат му работил в Агенцията за разузнаване, имал е връзка с някакви структури на Македония и всеки може да го разпознае веднага”, твърди Перев. 

Двама адвокати изявили желание да защитават Алабаковски и то безплатно.

Петков за РСМ: Нищо няма да направим под натиск

“Те съобщават, че е задържан известен певец. Но не това е новината за Македония, а че има адвокати, които безплатно ще го защитават. В този момент се внушава омраза, ненавист към тази съседна държава”, каза журналистът Любчо Нешковски. 

34-годишният мъж наскоро се върнал от Съединените американски щати в родината си Северна Македония.

“Това не е негово дело. Това е дело на цяла една атмосфера, която е в Македония. Това е една антибългарска кампания. Това ще продължи и ще има все повече насилни действия и към българите, и към българската култура”, заяви Перев. 

Междувременно продължава натискът от Европа България да вдигне ветото над Северна Македония. Френският президент Еманюел Макрон е готов да събере в Париж на една маса София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение. Премиерът Кирил Петков отрече да има политически натиск.

Макрон - готов да посредничи между България и РСМ

“Нищо няма да направим под натиск! Това трябва да е абсолютно ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали българските желания и българските нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес”, каза Петков. 

Тези разговори се водят от външното ни министерство, обясни Петков. 

“Мисля, че е доста недостойно и на властите в Скопие, и на тези в София да отричат, че има такъв преговорен процес. Снощи разбираме, от кабинета на френския президент, че се водят преговори”, каза Нешковски. 

Радев говори с Донфрид за РСМ, осъдиха палежа на центъра „Иван Михайлов“ в Битоля

От президентската институция заявиха, че в разговора с Макрон държавният глава Румен Радев е изразил очакването на страната ни за конкретни резултати от РСМ в изпълнението на Копенхагенските критерии за членство. А още преди дни държавният глава беше категоричен: ”Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма и условие за такава моя визита в Париж”, заяви Румен Радев.

“Очевидно има лични амбиции от страна на Макрон”, смята Любчо Нешковски, “защото при намирането на един такъв тежък въпрос, какъвто е между Северна Македония и България, който съумее разрешаването му ще има голяма точка”, допълни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.