Очакват се проливни валежи на много места у нас

Опасно време в части от България в петък. Очакват се проливни валежи на много места у нас. Предупреждения са издадени за 19 области в страната.

В повечето райони валежите ще са интензивни и придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки, както и локални наводнения и преливания на някои реки. Най-тежка ще е обстановката в Западната България и Родопите, където количеството на валежите може да достигне 100 литра на квадратен метър.

ЧЕРВЕН КОД: Опасно време в части от България в петък

За област Смолян е в сила най-високият червен код за опасно време. В останалата част от Западна и Централна България е обявен оранжев и жълт код за опасност от градушки и наводнения.

Температурите ще продължат да се понижават и максималните вече ще са между 20 и 26 градуса. Край морето е облачно и хладно. Там също ще вали, но по-слабо. Температурата и на въздуха, и на водата ще достига около 21-22 градуса.

В планините през целия ден ще е облачно с валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има голяма вероятност да паднат и градушки. Температурите по върховете няма да превишават 5-10 градуса.

През почивните дни в цялата страна ще валят интензивни дъждове, които на места ще са придружени и от гръмотевици. В някои райони количествата на валежите ще достигнат 40-50 литра на квадратен метър, като има риск и от наводнения. В началото на следващата седмица времето ще започне да се стабилизира.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.