Последните данни показват крах на продажбите на автомобили в страната

Владимир Путин разпореди на руското правителство да предложи нови мерки в подкрепа на производителите на автомобили. Последните данни показват крах на продажбите на коли в Русия след наложените й санкции заради инвазията в Украйна. През май спадът е с рекордните 83,5 на сто.

Според руската статистическа агенция цените на автомобилите са скочили с 50 на сто от началото на годината. Това значително е свило търсенето, тъй като доходите на населението спадат, а инфлацията е на пикови стойности.

Русия ще възобнови производството на „Москвич"

"Въпреки че чуждестранните партньори на руските производители на автомобили имаха дългосрочни ангажименти, те или спряха доставките, или обявиха планове да напуснат изцяло руския пазар. Ясно е, че тази стъпка ще повлияе драстично на производството на руски автомобили. Вече виждаме това да се случва. Продукцията на руските производители на коли беше три пъти по-ниска през март на годишна база. А през април - дори пет пъти по-ниска. Искам още веднъж да подчертая, че ситуацията не е лесна – вие знаете отлично," коментира Владимир Путин.

ВЪЗРАЖДАНЕ НА СЪВЕТСКИТЕ АВТОМОБИЛИ: Как ще изглежда "Москвич"-ът на бъдещето

Заради санкциите хиляди богати руснаци останаха без очакваните си луксозни коли

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.