Това показват първите прогнозни резултати от вота според френски медии

Лоши новини за Еманюел Макрон на изборите във Франция. Коалицията на президента губи мнозинството си в парламента.

Втори тур на парламентарните избори във Франция

Първите прогнозни резултати според френски медии сочат, че с 224 места президентската партия не е дори близо до 289-те депутати, колкото трябват, за да управлява сама.

Новата лява коалиция NUPES е втора политическа сила, но основна роля вероятно ще играе бившата традиционна дясна партия. Републиканците имат 78 места и Макрон може да ги търси като коалиционен партньор.

Мнозинството на Макрон в парламента е заплашено

Силно представяне имаха и крайнодесните на Марин Льо Пен. За тях 89 места са рекорд.

Лидерката на партията "Национален сбор” заяви, че фракцията ѝ ще бъде непреклонна, но отговорна опозиция, предаде Франс прес. Парламентарната група, с която ще се сдобие "Националният сбор" в следващия парламент, "ще бъде най-голямата в историята на нашето политическо семейство", заяви Льо Пен пред симпатизанти в Енан-Бомон.

Впечатляващи са данните за избирателната активност. Тя отново е значително под 50 процента. Окончателните резултати и точното разпределение на депутатите ще са известни по-късно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.