Причината - страната забрани железопътния транзит на някои стоки до Калининград

Войната в Украйна засили опасенията от отваряне на нов фронт между Русия и Запада. Русия предупреди Литва за сериозни последици, след като балтийската страна забрани железопътния транзит на някои стоки до руската територия Калининград. Заради най-новия руско-литовски конфликт властите в Русия пуснаха в широка употреба думата „война”, а тонът стана подчертано заплашителен.

Москва настоява Европейският съюз да възстанови незабавно транзитната връзка с Калининград през Литва и заплаши със сериозен отговор. „Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия. Обсъждат се подходящи мерки, които ще бъдат предприети в близко бъдеще. Последствията от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва”, каза секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

ЕС: За блокада на Калининград и дума не може да става

Посланикът на 27-те беше извикан в руското външно министерство и призова Москва да се въздържа от действия и думи, които водят към ескалация. Литовските власти отхвърлиха руските обвинения и уточниха, че няма блокада на Калининград. Според Вилнюс от края на миналата седмица действат ограничения за някои стоки в пакета от санкции, като стомана и желязо.

„Литва няма никакъв интерес от ескалация, но санкциите трябва да бъдат приложени. Иронично е тази страна да говори за нарушаване на международните договори, тъй като не виждам да има ненарушен от нея договор”, каза премиерът на Литва Ингрида Шимоните.
 


Литовците, които живеят близо до Калининград, не крият притесненията си, но и не се подават на паника.

„Не изпитвам паника. Мисля, че нищо лошо няма да се случи, защото Литва е в НАТО, в Европейския съюз и не вярвам, че ще ни нападнат”, заяви Виталиюс Сидискис. Според Лайма Кудиркиене никой не знае какво ще се случи. „Не се готвим да бягаме, оставаме тук. Аз съм родена тук, моят дом е тук, ще останем тук, докато можем”, категорична е тя.

Калининград, с население от близо 1 млн., е стратегически руски ексклав между Полша и Литва, който няма граница с континентална Русия. До пролетта на 1945 г. носи немското име Кьонигсберг, но е унищожен от съветската армия. Преди присъединяването на Литва към Европейския съюз Русия договаря така наречения коридор Сувалки, по който от Беларус доставя транзитно стоки в Калининград.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.