Според юриста д-р Борислав Цеков Кирил Петков се превръща в токсичен политик

"Правителството вече е в оставка и предстои връчване на проучвателен мандат. Оттук насетне, до разпускането на НС, във всеки пленарен ден ще има усилия да се събере кворум. Ситуацията е подобна на тази през 2014 г. Избори би трябвало да се проведат в началото на октомври. В края на юли най-рано НС трябва да бъде разпуснато. Теоретично е възможно с втория мандат да има подкрепа за правителство с водеща роля на ГЕРБ". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По думите й до разпускане на НС трябва да се положат усилия за съставяне на ново правителство. "Президентът трябва да се опита да инициира диалог. Поне 6 седмици ще продължат усилията за преминаване на формалната процедура за съставяне на правителство. През това време ще се уговори дата за нови избори. Възможно е тематично мнозинство. Не изключвам възможността, бламирайки предложенията на ПП, опозицията да наложи свои виждания в бюджета и други законопроекти", посочи тя. И допълни, че колкото повече се променят изборните правила, толкова повече се отблъскват избирателите.
 

Според юриста д-р Борислав Цеков никога досега нивото на политическия диалог не е било толкова плачевно. "В пленарната зала има не само липса на доверие във властта, но и на диалог между политическите сили. Хипотетитчно има възможност за ново правителство в този парламент, но има големи бариери между управляващите и опозицията. Кирил Петков се превръща в токсичен политик - изгаря мостовете за разговори с другите", смята той.

Според него е възможно програмно правителство, но това е по-скоро нереалистично. "Голяма част от избирателите ще се върнат пред урните, ако могат да гласуват с хартиена бюлетина. Мнозина не вярват в машинното гласуване, защото няма реална възможност за партиен контрол върху процеса на отчитане на гласовете", коментира Цеков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.