Енергетиката представлява основополагащ фактор в икономическите отношения между двете страни

"Енергетиката представлява основополагащ фактор в икономическите отношения между Азербайджан и България. Правителството на България полага сериозни усилия за завършване на изграждането на газовия интерконектор Гърция - България (IGB). Когато бъде пуснат в експлоатация, България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан". Това заяви посланик на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов в интервю за азербайджанската информационна агенция "Тренд нюз ейджънси".

По думите му благоприятното географско положение на Азербайджан и България може да ги превърне във водещи логистични центрове за транспорт на товари между Европа и Азия. 

Експерт: Ще има прехвърляне на консумация от топлинна към електрическа енергия

"Наред с енергетиката, транспортът е още една приоритетна сфера в отношенията между двете страни. През 1998 г. Азербайджан и България бяха сред страните основателки на транспортния коридор Европа-Кавказ-Азия (TRACECA)", отбелязва посланик Хюсейнов.

Той разкри, че се подготвя провеждането на съвместен бизнес форум през тази година, който ще бъде в рамките на Шестото заседание на Съвместната междуправителствена комисия по търговско, икономическо, научно и техническо сътрудничество между Азербайджан и България. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА