Това не е паркче, а институция, казва директорът ѝ

С поредица от дейности, образователни инициативи и изложби университетските ботанически градини  в България отбелязват 130 години от създаването си. Софийската е в центъра на столицата.

„Това е градината на Софийския университет, създадена през 1878 г. с  Указ на цар Фердинанд в двора на тогавашното Висше училище,” разказа  в предаването „Социална мрежа” на NOVA NEWS д-р Красимир Косев, директор на Ботаническата градина.

„Ние, освен че сме ботаническа, сме и историческа градина,” подчерта  той, разказвайки за 12-те дъба, засадени по случай 1000 г. от смъртта на Методий в двора на Първа мъжка гимназия, сега сграда на Факултета по журналистика.

През 1987 г. е започнало разрушаване на градината, за да се строи сграда и да се отвори площада по случай годишнина от смъртта на Александър Невски. Така около 2 дка от градината са отнети, унищожени са ценни растения.

„Тогава се прочухме по BBС, че си унищожаваме градината. И се намеси партията, държавата, Националният институт за недвижимо култрно наследство," спомни си Косев. Градината е обявена за паметник на културата, така е и спасена.

Тук  има исторически растения. А книгата „Лалето”, издадена за годишнината, включва информация за произхода, най-честите болести, отглеждането и видовете лалета.

„Това не е едно красиво паркче, а институция, която се занимава с отглеждането на живи документирани растителните колекции за нуждите на науката и образованието и опазване на биоразнообразието. А в последните години се добавя и социалната ни дейност,” заключи Косев.

Още гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.