Според нея ваксинираните срещу човешка вариола биха били предпазени

"След преболедуване на варицела не се изгражда имунитет към маймунска шарка. Може би тези, които са преболедували вариола, но те трябва да са към 100-годишни. Ваксинираните срещу човешка вариола биха били предпазени. 1 на 10 души умира при данни от епидемии в Африка. В Европа не се наблюдава такава статистика до момента". Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според нея доскоро маймунската едра шарка се ограничаваше в тропическите дъждовни гори на Африка. "Не е така заразна като ковид, при някои хора може да протече леко и да се самоограничи за 4 седмици. При малки деца и младите хора, които не са ваксинирани срещу вариола, бременните - това са рисковите групи. Тъй като хората пътуват много лесно, нехарактерни за Европа болести могат да бъдат пренесени тук", посочи тя. 

Първи случаи на маймунска шарка в България

По думите й се предава чрез едрите капки аерозол. "Започва с висока температура, отпадналост, характерни са увеличените лимфни възли и обривите", обясни д-р Бацелова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.