Необходимо е планинарите да са с подходяща екипировка

Българи и сърби ще изкачат връх Руй в едноименната планина на западната ни граница на 25 юни. Инициативата е с традиции, но заради пандемията през последните 2 години беше прекъсната.

Връх Руй е висок 1706 метра и предлага впечатляваща 360-градусова панорама към редица планински масиви у нас и при съседите. Планината е с пирамидална форма, което прави изкачването трудно. Популярните подходи към върха са от трънските села Ломница, Забел и Зелениград. Последният маршрут е най-стръмен. Във всички случаи обаче се върви около 3-4 часа с денивелация около 1000 метра.

Организираното от Трънското туристическо дружество международно изкачване е насрочено за 25 юни от 9.30 часа от село Забел. Оттам нагоре дължината на прехода е около 8 километра.

Планинарите е необходимо да са подготвени с подходящи обувки за продължително изкачване, вода и храна за деня, шапки и слънцезащитни средства, както и репелент срещу насекоми.

Ден преди международния преход Ники Василковски покори върха. Очаквайте разказ за предизвикателствата на прехода в неделя в “Събуди се”.

А какво ще е времето в събота, неделя и последната седмица на юни проследете в прогнозата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.