Искат между 15 и 20% увеличение на заплатие в бюджетния сектор

Паралелно с дебатите и споровете в бюджетната комисия, синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа” излязоха на протест до Народното събрание.

Работещите в Стопанската академия – преподаватели, директори и учени, както и представители на други институти, хора от секторите „Култура” и „Сигурност” се събраха на метри от служебния вход на парламента.

Те поискаха от депутатите, които прекрояват план-сметката за 2022 г., увеличение на заплатите средно с 20%. В момента възнагражденията на около 100 хиляди души в тези сфери са малко над минималната заплата в България – или 710 лева.

„Около 700 млн. лева са исканията за увеличение на заплатите между 15-20% в  различните агенции, институти, академии, ВУЗ-ове, заедно със сектор „Сигурност”, каза в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него тези пари могат да бъдат осигурени с увеличение на приходната част на бюджета, която е „силно подценена на фона на увеличаващата се инфлация”.

„Има възможност без да се увеличава дългът да бъдат намерени още 600-700 млн.лв. – сериозна сума пари, но става дума за над 100 хиляди души, които чакат допълнително средства от държавата”, посочи той.

Според него е важно депутатите да чуят сега исканията, когато актуализират бюджета, в противен случай Димитров не обеща спокойно лято и есен. „Ще трябва да се наложи втора актуализация на бюджета, за да бъдат чути, когато ситуацията се изостри”, прогнозира Пламен Димитров.

„Специалисти, които са инвестирали в обучението и образоването си повече от десетилетия, са с работна заплата от порядъка на 800 лв.”, каза една от протестиращите.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.