Те призоваха управляващите да преразгледат решението си

Превозвачи предупреждават за увеличение на цените на билетите с около 20%. Причината е разширяването на обхвата и по-високите такси на тол системата за тежкия трафик. По думите им 127 лв. на година ще струва увеличението на тол таксите на всеки български гражданин. От бранша призоваха управляващите да преразгледат решението си.

Мария пътува от София за Ямбол. Цената на билета й сега е 28 лева. Пресмята, че ако увеличението стане факт, ще плаща почти 35. Венцислав Божилов пък пътува Варна-София по два пъти месечно. Плаща пенсионерски билет, но въпреки това увеличението ще му струва по 25 лева повече на месец.

По-скъпите билети са неизбежни, ако тол таксите не се върнат на старите нива, казват превозвачите.  

„Трябва да бъдат въведени отстъпки за превозвачи, които на територията на България изминават над 3000-7000 км., да бъде въведено ДДС върху тол системата и да ни се даде възможност когато имаме някакво нарушение – не да биваме спирани, а да имаме срок, в който ние да платим таксата, която не сме платили”, смята Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Според превозвачите заради тол системата увеличение в цените ще има и в други браншове. От Съюза на международните превозвачи отчитат, че това ще доведе до ръст на инфлацията в страната и до свиване на потреблението. „След 1 януари 2023 г. с между 3 и 6 ст. ще скочи цената на хляба. Ние очакваме, че всеки един български гражданин ще плати между 120 и 130 лв. от ефекта на увеличаване на тол системата по отношение на цени и обхват”, пресмята Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи също казаха, че ако тол системата влезе в сила, от бранша нямат никаква друга алтернатива, освен вдигане цената на транспортната услуга. „Това ще се отрази първо на стоките и услугите”, твърди Магдалена Милтенова от Конфедерацията. Превозвачите призоваха управляващите да преразгледат решението си преди влизането му в сила.

Предвижда се увеличението на тол таксите да стане поетапно. Първата дата е 1 юли, а следващото поскъпване е от началото на следващата година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.