Целта на Чехия, която пое председателството на съюза, ще подкрепя гражданите за справяне с цените

Европейският съюз подготвя спешни енергийни планове за справяне с ненадеждните доставки на газ от Русия. Плановете ще бъдат разработени с Чешката република, която пое председателството на Евросъюза. Те ще бъдат изложени по-късно този месец.

От своя страна Чехия си поставя за основна цел подкрепата за гражданите на Европейския съюз, за да се справят с цените на енергията и инфлацията и укрепването на сигурността и институциите на блока.

Утвърдиха нови по-високи цени на парното от 1 юли

"Сега е тежко време. Русия умишлено ни спира частично руския газ и трябва да сме подготвени. Заедно с Чешкото председателство подготвяме планове за извънредни ситуации за Европа. Има две точки, които са важни: да имаме много ясна идея, ако се налага ограничаване на потреблението, да го направим по интелигентен начин. И второ, голямата тема: солидарност, енергийна солидарност", подчерта председателят на ЕК Урсула дон дер Лайен.

Германия планира такса върху сметките за газ за всички потребители

Премиерът на Чехия Петър Фиала коментира: "Нашата основна цел е как да преведем добре гражданите на Европейския съюз през тази извънредна кризисна ситуация и да гарантираме, че енергията е налична и достъпна, да се справим с инфлацията и да поддържаме икономическия просперитет, да укрепим сигурността на Европа и устойчивостта на нашите институции. Трябва да сме единни по ключовите въпроси".

Газовата връзка Гърция - България вече е физически завършена

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.