Във вторник шофьор с 50 нарушения уби две млади момичета на тротоар в София

За спешни мерки срещу пияните и дрогирани шофьори настояха пътни експерти.  Според тях катастрофата до хотел „Хемус” е в следствие от липсата на контрол.

Какъв е анализът на експертите за причините, довели до тежкото произшествие и каква е превенцията отговори потърси Михаела Карабельова.

Липсата на спирачен път означава, че ударът е бил с максималната скорост на движение, смятат експерти.

 „Проблемът, е че този автомобил, който се движел с високата скорост, е заобиколил спрелите коли на светофара и това е ограничило видимостта на таксиметровия водач, който е идвал”, обясни Йонко Иванов.

Кървавият инцидент е по-скоро следствие от криминално поведение, смятат от Агенцията по пътна безопасност.

„Толкова много нарушения има преди самия инцидент, че по-скоро е било въпрос на време това да се случи”, поясни Димитър Илиев от Агенция " Безопасност на движението по пътищата".

И посочват, че несъобразената скорост е една от причините довели до фаталните последици.

„Със сигурност е карал с над 100 км/ч. На самото кръстовище на светофара, там където той профучава преди удара, има още един човек, който се спасил на косъм от смъртта”, каза още Илиев.

Големият проблем е в лицето на държавата, смятат специалистите.  И повдигат въпроса защо шофьори с множество провинения продължават да са зад волана.

Експертите са категорични, че трябва да се направи за пътната безопасност в страната и по-сурови наказания за нарушителите на закона.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.