Сюжетът е по разказ на Йордан Йовков

Нов български филм се връща към класиката на Йордан Йовков. Тази седмица приключват снимките на „Чума”.  Действието във филма се развива по време на Османското владичество у нас, когато епидемия властва над нашите земи. Сюжетът на филма е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков – „През чумавото”, който разказва за Чорбаджи Ордан и неговия син, които се прибират от Божи гроб. Действието се развива преди 19-и век, а главната роля е поверена на актьора Свежен Младенов.

„Това, което ме интригува в Чорбаджи Юрдан, е силната му връзка със сина му и начинът, по който реагира след всички събития, които му се случват”, обясни актьорът Свежен Младенов.

Поредица от несгоди бележат съдбата на героите. А посланието на филма е, че каквото и да се случва, вярата е по-силна от всичко.

„Винаги съм се вслушвал в съветите и на режисьора, и на актьорите. Винаги съм наблюдавал по какъв начин произнасят някои думи”, коментира сценаристът Боян Биолчев.

Едно от изискванията му е част от главните роли да бъдат изиграни от млади и непознати до този момент за публиката актьори.

„Засега се чувствам доста удовлетворена от това, което направих и се надявам да е само началото”, каза актрисата Евелина Бибова.

„Сбъдната мечта. Може би е най-доброто преживяване, което съм имал”, каза актьорът Матей Мичев.

По ирония на съдбата филмът „Чума” е готов за реализация още през 2019 година. Тогава обаче избухва COVID пандемията. Към днешна дата екипът среща трудности и с бюджета, който е пригоден за разходи преди настъпването на инфлацията.

„Основните локации са в една махала в Средна гора, близо до село Каменица, където намерихме стари къщи и край село Байловица при една пещера”, обясни режисьорът Иван Владимиров.

Заради остарелия бюджет филмът се снима само за 25 дни. Очаква се лентата да тръгне по кината през пролетта на 2023 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.