Той е категоричен, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост са жизненоважни за страната ни

През есента ще има нова актуализация на бюджета. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на „Денят на живо”.

„По всяка вероятност ще стигнем дотам, защото дупката, която се отваря със социалните плащания, липсата на подпомагане на конкретни бизнес среди, които са зависими от доставката на газ и всички мерки, които в момента не влизат, накрая ще излязат солено, защото трябва да се извадят пари, за да се покрият”, коментира той.

„Близо 2 млрд. лв. е дупката, която се отваря от Плана за възстановяване. Даже тези пари да влязат, това ще се случи само след установени констатации от ЕК, че реформите у нас се случват. Това няма как да стане, тъй като трябва да се гласуват над 60 законопроекта, които трябва да подпомогнат тази промяна”, добави Керемедчиев.

Той е категоричен, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост са жизненоважни за страната ни. „Беше заложено тези пръвоначални средства да влязат в двата бюджета, т.е. бяха калкулирани, но не влязоха. Тази дупка трябва да бъде запълнена”, смята бившият зам.-министър на външните работи.

„Песимист съм, че до края на годината ще успеем да получим средставата по Плана за възстановяване”, отбеляза той.

По думите му е очевидно, че и България, и страните в ЕС са в тежка икономическа криза, която според него ще се задълбочава поетапно със спирането на газовите доставки за големите икономики.

Той коментира и политическата ситуация в страната. „Важно е дали отиваме на избори, дали третият мандат ще се осъществи и ако се осъществи – това за какъв период от време ще е. Различните партии казаха различни срокове – от 6 месеца до година или две. Такъв кратък период от време обаче означава, че отново продължаваме да закърпваме ситуацията и да съживяваме един Франкенщайн, който беше създаден от гледна точка на икономическата политика на правителството”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.