Пилотен проект ще осигурява бързо връзка между хората и социалните институции

От днес „Български пощи” предлагат 39 безплатни административни услуги. Това се отнася за част от техните клонове в страната. Много от услугите са в сферата на социалното подпомагане. Сред тях са заявяване на помощ за отопление и отпускане на еднократна помощ при раждане на дете. Първите станции, които ще предлагат услугите, са в София и в някои от по-малките населени места.

Пилотен проект ще осигурява бързо връзка между хората и социалните институции. От днес на гишето в местната поща жителите на 6 населени места могат да подават документи за енергийни помощи, безработица, за еднократна помощ при раждане на дете в семейството. Първи в страната са столицата и 5 малки населени места.

Идвайки днес в пощата в село Селановци, бившият шофьор Илия Асенов въобще не знаел, че на гишето, на което получава пенсията си, може да подаде и молба за енергийно подпомагане.

Ивайло Божков пък като безработен може да поиска енергийно подпомагане, но и да подаде документи за Бюрото по труда. Няма да се възползва обаче, защото вече е направил необходимото по съвременен начин - онлайн.

Освен към пенсионери и безработни програмата е насочена и към младите семейства. Те вече ще могат да получават еднократната помощ за раждане на дете, без да пътуват до общинския център.

В пощата са оптимисти за бъдещето на проекта.

„Общината е далеч. Надявам се и околните села да научат и да ни посещават”, казва служителката на Гише Марина Ангелова.

Хората в селото обаче са притеснени за това дали по проекта ще може да се обслужва цялото население, което е над 3 000 души само в Селановци.

„Не е по силите на един служител просто. Приемането на нов вид документи и тяхното предаване към съответните агенции ще забави темпа на работа”, заяви кметът Росица Койнова.

Затова местните се надяват, че „Български пощи” ще осигурят достатъчен човешки ресурс за изпълнението на проекта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.