Двете партии седнаха на масата за преговори

Почти пълни съвпадения в управленската програма с БСП. Това обявиха от ИТН в началото на разговорите за съставяне на кабинет с левицата. И двете партии смятат, че не трябва да се стига до избори наесен, стана ясно още в началото на разговорите.

„Предстоят ни поредица от разговори с вас. Имаме сериозни намерения да направим правителство, защото знаем какво ни чака в следващите месеци", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя помоли ИТН за три неща.

"Първо, да кажете вашата позиция за това бихте ли искали да направим правителство. Второ, искаме то да стъпи върху програмата, която е отворена за предложения от ИТН. След като не сте участвали в съставянето й, абсолютно логично е да изразите мнение. Изпратили сме ви я предварително",  каза Нинова. "И трето, нека днес да не разговаряме за структура и персонален състав на МС", каза Нинова.

„Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни”, каза Тошко Йорданов. „Според нас е най-добре да се направи правителство с четирите партии, които бяхме досега. Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с готови предложения”, каза още Йорданов.

„Благодаря за поканата! Днес ще покажем дали имаме мъдрост и зрение да управляваме. Твърдо заявяваме, че сме готови на конструктивни разговори. Убедени сме, че избори не са необходими – те само ще задълбочат кризата и вероятният изход от тях ще са още едни избори. Да загърбим егото си, за да съставим кабинет”, призова Ива Митева. „За програмата: имаме съвпадения по почти всички точки. Ще работим за реформа на съдебната система, здравеопазването, образованието, социалната политика и антикорупционното законодателство”, каза още Митева.

След края на срещата Тошко Йорданов потвърди, че все още не са водени разговори за структура и персонален състав на Министерския съвет. 

„Ще подкрепим процедурните правила за избор на нов председател на КПКОНПИ, а после – и най-достойният кандидат. Не сме против кандидатурата на Рашков, но въпросът трябва да бъде обсъден”, коментира Ива Митева.

Тя изброи и законопроектите, на чието приемане партията ще държи. Сред тях са тези за личната помощ, за висшето образование, за радиото и телевизията, както и предложението за въвеждане на мобилна медицинска помощ.

Станислав Балабанов пък коментира евентуалната бъдеща кандидатура за премиер. „Не трябва да хвърляме някакви имена в публичното пространство, без да са коментирани. Лоша практика е да развиваме хипотези. Държавата е срината от кризи и избори след избори няма да подобрят ситуацията”, заяви депутатът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че управленската програма е одобрена и от ИТН, а ако се стигне до разногласия по отнощение на състава на бъдещия МС, от левицата отново ще водят разговори в търсене на решения. 

Нинова потвърди, че в четвъртък БСП ще затвори първия кръг от преговори, като в следобедните часове ще се проведат срещите първо с "Демократична България", а след това - и с независимите депутати. Разговорите за правителството ще продължат и с втори кръг, като от левицата няма да бавят тази процедура.  

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.