Катя Велчева идва на бял свят преждевременно и това уврежда зрението й

Неведнъж в ефира ни е ставало дума за доброто и нуждата на хора в неравностойно положение от него. Неведнъж и вие, зрителите, сте участвали в това да стане светът около нас по-хубав и светъл. За един такъв заразителен пример, който е стремеж към доброто и на един конкретен човек, но и на група хора, ви разказваме сега.

Катя Велчева идва на бял свят преждевременно и това уврежда зрението й още при раждането. Въпреки това завършва висше образование, работи и да иска да чете. Много да чете. „Аз не мога да си представя живота без книги”, казва тя.

Въпреки, че вижда само силуети, започнала работа в Регионалната библиотека във Враца, за да е близо до книгите, без които не си представя живота. Помага й приложение в телефона, но то не е много ефективно, защото прекъсва работа при всяко входящо обаждане. Затова иска да има камера, каквато видяла при известен наш музикален изпълнител с увредено зрение. Тя обаче струва 10 хиляди лева – сума, която Катя не може да покрие с библиотекарската си заплата. Затова с колеги и приятели тя организира благотворителен концерт, за да може да реализира своята голяма мечта. 

Катя знае какво е първото, което ще направи, след като купи камерата. „Ще прочета книга. Някоя историческа”, вълнува се незрящата библиотекарка. Според нея историята ни учи точно на тази човешка добрина, от която имаме нужда всеки ден.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.