Изпълнителното бюро на партията се събира днес

Изпълнителното бюро на БСП се събира днес, за да реши кога да върне мандата за съставяне на правителство. Ден по-късно въпросът ще бъде обсъден и от Националния съвет на партията.

След като събрание на парламентарната група на "Демократична България" бе излъчено погрешка на сайта на Народното събрание, а Слави Трифонов изтегли депутатите си от преговорите, шансът за нов кабинет все повече намалява.

Петков пред NOVA: Няма да променяме кандидата си за премиер, вярвам на Асен Василев

„Шансовете за правителство са почти нулеви. Днес изпълнителното бюро ще вземе решение какво да предложи на Националния съвет”, коментира Георги Гьоков.

От партията все пак не изключиха възможността да  задържат мандата до избор на нов председател на КЕВР.

„Дали е редно - не го определям аз, а дали е възможно - възможно е”, допълни Гьоков.

Часове по-рано и леви, и десни отидоха на среща с премиера в оставка Кирил Петков. Оптимизмът преди началото на разговорите не беше висок.

„За съжаление отиваме за поред път на избори. Не знам дали няма някаква възможност депутатите от ИТН да се разграничат от този, който ги е инсталирал”, каза Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България”.

Единственият вариант остава разговори с депутати на ИТН, а Кирил Петков видя шанс в 8 от тях.

„За мен е безсмислено да се мисли, че ще има пети катарзис на Слави Трифонов. Единственото, което се чудя, е как депутатите му са се почувствали, когато за пореден път са включили телевизора и са видели техния лидер да ги хвърля под автобуса като стратегия и репутация, без сигурно да ги пита тях. За мен няма опция Трифонов да е наш партньор отново”, каза премиерът в оставка.

Според Петков истинската причина лидерът на ИТН да спре преговорите е антикорупционния закон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.